Wednesday, October 8, 2014

7. 1 tahun 5 bulan

Assalamualaikum anakku..

Hari ni 8.10.2014 umur Hannah genap 17 bulan..n mummy still breastfeeding you..

Alhamdulillah..hannah anak yang cerdik i can say..hannah mula berjalan masa 10 bulan n masa yang sama start pok pek bahasa german tu...

Sekarang hannah dah pandai sebut banyak jugak words yang mummy boleh faham. Perkataan pertama hannah is Dada (daddy kot)..tapi mummy pun hannah panggil dada..tengok gambar hannah sendiri dalam phone pun hannah cakap dada jugak..

Perkataan lain yang mummy faham:
Mama=mummy
Toitoi=upin ipin
Nak=nak

Tak=bukak

Tatak=katak/kakak/atok
Nenek=nenek
Nyam=makan
Yèr=air
Nek=snake
Sssst=pedas
E'ek=buang air besar

Ade banyak lagi...tapi mummy tak boleh recall..

Insha Allah..hannah tak cakap bahasa pelat..mummy cuba sedaya upaya cakap penuh,tak pelat dengan hannah..

Hannah jugak dah start nak suap sendiri..good..tanda2 nak berdikari..cuma bila makan sendiri, 20% je makan, 80% lagi main,sepah2 makanan..itu mummy kene ajar lebih lagi.

hannah jugak suka buku..buku hannah banyak sangat..tapi dah baca taknak kemas.tapi yang sejukkan hati mummy,hannah prefer buku daripada toys..Toys pun gitu..taknak kemas..haih...

Minggu lepas daddy belikan hannah play doh cupcake set...something yang mummy n daddy sendiri tak pernah dapat dari kecik...suke sangat hannah main..

Ok lah..nanti mummy tulis lagi k...

Bye sayang..i love you..